top of page
3_edited_edited_edited.png
360_F_617784996_a1PDiGldzT8yAHAGVW9fq13T3JqvbYXD_edited.png

ARABULUCULUK

Arabuluculuk Türkiye’de yeni bir kavramdır. Bu bağlamda arabuluculuk, Türk Hukuk Sistemi’ne 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 22 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ve birincil mevzuata ek olarak Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 26 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla uygulanmaya başlamıştır. Arabulucu, taraflar arasındaki çatışmanın çözümüne yardımcı olmak amacıyla arabuluculuk sürecini idare eden ve arabuluculuk yöntemlerini bilip uygulayabilen tarafsız gerçek kişidir. Arabulucu, arabuluculuk sürecini yürütmek için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmalıdır. Türkiye’de Kanun’a göre yapılan arabuluculukta arabulucu, Adalet Bakanlığı tarafından tutulan sicile kaydedilmiş gerçek kişi olmalıdır.

 

I. ZORUNLU ARABULUCULUK;

Bazı özel hukuk davalarının açılabilmesi için dava açılmadan önce zorunlu olarak başvurulması gereken alternatif çözüm yoludur. İlgili mevzuat hükümlerinde sayılan davalarda arabulucuya başvurmuş olmak bir dava şartı olarak aranmaktadır. 

Dava açılırken arabulucu tarafından onaylanmış arabuluculuk tutanağının eklenmesi zorunludur. Tutanağın dilekçeye eklenmemesi halinde eksikliğin giderilmesi için mahkeme tarafından bir haftalık kesin süre verilir. Arabulucuya başvurmadan dava açılması halinde ise dava usulden reddedilmektedir.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümlerine göre şu davalardan önce arabulucuya başvurmak zorunludur.

  • Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin davalar,

  • Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ilişkin davalar, 

  • Ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar,

  • Kat mülkiyeti uyuşmazlıklarına ilişkin davalar, 

  • Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin davalar, 

  • Bireysel veya toplu iş sözleşmelerinden kaynaklanan işçi ve işveren alacaklarına yahut tazminatlarına ilişkin davalar, 

  • İşe iade davaları, 

  • Bir miktar paranın ödenmesine ilişkin alacak ve tazminat talepleri hakkındaki ticari davalar, 

  • Tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin davalar.

II. İHTİYARİ ARABULUCULUK;

İhtiyari arabuluculuk, tarafların bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde önce arabulucuya başvurarak uyuşmazlığı dava yoluna gitmeden çözmek için uygulanan alternatif uyuşmazlık çözüm metodudur. Taraflar üzerinde tasarruf edebilecekleri her türlü özel hukuk uyuşmazlığıyla ilgili ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurabilir.Bu kapsamda tarafların ortak karar ve anlaşması ile ihtiyari arabuluculuk hizmetleri de tarafımızca verilmektedir.

arabulucu_edited.png
İletişim Bilgilerimiz
0530 390 5306
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır.

Yasal Uyarı

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, ticari marka ve her tür fikri mülkiyet hakkı , ilgili markalara aittir, yalnızca sahipleri tarafından ve sahiplerinin izni ile kullanılmaktadır ve telif hakları kapsamındadır.
Bunlar herhangi bir şekilde izinsiz kopyalanamaz, üzerlerinde değişiklik yapılamaz, kiralanamaz, ödünç verilemez, iletilemez ve yayınlanamaz.
Bu siteden alınan her türlü ses, görüntü, yazı içeren hiçbir bilgi ve belge satılamaz veya herhangi bir kâr amacıyla dağıtılamaz.

© Copyright
bottom of page